Chemotherapie

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. De cytostatica die in de medicatie zit, werkt remmend op de deling van (tumor)cellen. Helaas heeft dit ook het gevolg dat haarvormende cellen kunnen beschadigen. Het gevolg is dat er minder of geen nieuw haar meer wordt aangemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal begint de haaruitval 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling. Dit merk je doordat je meer haren in de douche of op je kussen vindt. Ook kan er sprake zijn van haarpijn. Dit voelt als een paardenstaart die te strak zit, het kan echter een teken zijn dat het haar gaat uitvallen. Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar enkele weken tot maanden nadat u gestopt bent met de chemotherapie weer te groeien. Het nieuwe hoofdhaar kan anders zijn dan voorheen doordat de kleur of structuur kan veranderen. Ook dit is meestal van tijdelijke aard.

Wij adviseren om een afspraak bij Charlotte’s Haarmode te maken alvorens je aan de behandeling begint. Zo hebben wij ruim de tijd om een mooi haarwerk in elkaar te zetten dat zoveel mogelijk op jouw eigen model en kleur lijkt. Daarnaast adviseren wij je hoe je de hoofdhuid in een goede conditie kan houden en welke hoofdbedekking het prettigst is.

Wist je dat je van je eigen haar ook een toupim kan laten maken als de lengte lang genoeg is? Een toupim is een haarband waar het eigen haar op een speciale manier op bevestigd wordt. Je kan de toupim in combinatie met een leuk petje of mutsje dragen. Zo lijkt het alsof je nog je eigen haar hebt.